Depozito Nasıl Geri Alınır?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde bazı ev sahipleri kiracıdan kira bedeli kadar ya da anlaştıkları miktar tutarında depozito bedeli talep eder. Kiracının evi boşaltma durumunda ise evin durumuna bağlı olarak, depozitonun tamamı ya da bir kısmı kiracıya geri ödenir. Bazı durumlarda ise depozitonun hiç ödenmemesi söz konusu olur. Bu durum kiracının eve verdiği hasara göre değişebilir. Ayrıca bazı ev sahipleri de depozitoyu geri vermek konusunda zorluk çıkarabilir. Peki, ev sahibinden depozito nasıl alınır? İşte kiracıları bu konuda yakından ilgilendirecek detaylar…

Depozito miktarı nasıl belirleniyor?

Ev sahiplerinin kiracılardan talep ettiği depozito bedeliyle ilgili Borçlar Kanunu’nda birtakım sınırlamalar yer almaktadır. Buna göre ev sahibi depozito isterken belli bir miktar sınırlandırmasına tabi tutulur. Bazı durumlarda ise kiracılar ev sahibiyle anlaşarak, daha düşük miktarda ya da taksitler halinde depozito ödemesi yapabilir. Aynı zamanda yasalarda belirtildiği üzere alınacak depozito en fazla üç kira bedeli kadar olabilmektedir.

Ev sahibinden depozito nasıl alınır?

Kiracının depozitoyu geri alması için kira anlaşmasını sona erdirmesi ve evden çıkış yapması gerekir. Normal şartlarda eve herhangi bir hasarın verilmediği ve sözleşmenin şartlarının yerine getiriliği durumlarda, ev sahibi depozitoyu olduğu gibi kiracının hesabına geri yatırır.

Kira sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde eğer ev sahibi, kiracıya sözleşme ile ilgili bir dava açtığını ya da icra veya iflas yoluyla takibe aldığını belirtmemişse, depozito tutarı kiracının isteği üzerine hesabına banka tarafından yatırılır.

Ev sahibi depozitoyu vermek istemezse ne yapılmalı?

Depozitoyu geri almak isteyen kiracının, öncelikle ev sahibine bu konuda başvuruda bulunması gerekir. Sonradan sıkıntı yaşanmaması adına yapılan başvurunun ise yazılı olması daha garantili bir yöntem olur. Genelde bu sürecin hızlı ve sorunsuzca işlemesi için kiracı ile ev sahibinin ortak bir noktada buluşması ise büyük önem taşır. Ev sahibinin depozitoyu ödemek istememesi ya da evin hasar durumunu abartarak depozitodan daha çok kesinti yapmak istemesi durumunda, kiracının ilk olarak ev sahibinin aleyhine icra takibi açtırması ve depozitoyu ev sahibinden talep etmesi gerekir.

Bazı ev sahipleri ve kiracılar kendi aralarında anlaşarak depozito bedelinin kiradan düşülmesi gibi bir karara varabilir. Fakat yasal geçerliliği olmayan bu işlem ilk başta kiracı lehine gibi görünse de ev sahibine dava açma hakkı doğuracağından, sonradan kiracının aleyhine bir durum oluşturabilir.

Kiralık yada Satılık ev arıyorsanız www.mersinrealty.com sayfamızda talep formunu doldurmanız yeterlidir.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak